Viktig å vite om båndsager

 

En båndsag er kanskje en av de mest anvendelige maskinene i et verksted. Du kan sage både rette kutt og buede, bordet kan tiltes for saging med skråkant, og forskjellige bladtyper gjør sagen anvendelig til mange formal. Kombinert med at den tar liten plass, gjør dette båndsagen til en populær maskin.

Hvordan velge båndsag?

Det finnes et stort utvalg båndsager på markedet og de ulike brukerne har også forskjellige behov. Det er derfor viktig at du velger en båndsag som passer til ditt bruk. En møbelsnekker ha bruk for en sag som sager nøyaktig finerstykker, tapper osv og trenger derfor en maskin som kan ha et bredt blad, et meget solid, bredt anlegg og en sterk motor. En tredreier derimot trenger en en sag som fungerer bra med et smalt blad som skjærer buede fasonger perfekt. Et stort bord og skikkelige bladstyringer som støtter opp om sidebevegelser, er også viktige egenskaper.

Hvilket budsjett har du?

Ingen ønsker å bruke mer penger enn nødvendig. Båndsager varierer mye i spesifikasjoner og konstruksjon, og finnes i en rekke prisklasser. Vår erfaring er at mange går for minimumskravene og kjøper maskin deretter. Ofte kommer disse kundene tilbake for å kjøpe en større sag når de har funnet ut hvor viktig, praktisk og anvendelig en båndsag er. Det er derfor bedre å vente til lommeboken er klar for den sagen du virkelig trenger, heller enn å kjøpe en mindre modell. Det vil svare seg i lengden.

Litt om båndsagens konstruksjon.

 

Bladhjulet
Det er to hjul på båndsagen og for å få en rolig og jevn gange er det viktig at disse er godt avbalansert og har et solid gummibånd for nøyaktig ”tracking” av bladet. Record Premium båndsager (BS300,350 og BS400) har alle bladhjul som er laget i støpegods, godt avbalansert, og så tunge at du får en svinghjulseffekt. Et skikkelig gummibelegg lagt på ett avrettet hjul gir det beste underlaget for sagbladet, og sikrer rett ”tracking”. Andre sager bruker ofte lette aluminiumshjul, som fungerer greit på mindre sager, men egner seg ikke fullt så bra på større sager.

 

Rammen
En båndsag kan ikke sage nøyaktig og rett uten at sagbladet har korrekt stramming. For å kunne stramme bladet skikkelig, uten at det endrer seg, trengs en kraftig ramme for å tåle trykket. Hvis rammen er svak vil bladhjulene kunne bli presset mot hverandre og strammingen vil ikke fungere optimalt, og i verste fall ødelegge maskinen etterhvert. På Record Premium båndsager er stammen på sagen laget i industristål, med bøyde hjørner og en ekstra stiv konstruksjon. I tillegg er det lagt inn forsterkninger p. strategiske punkter. Noe som gjør konstruksjon skikkelig stabil. På andre sager kan du ofte finne en enklere løsning hvor øvre og nedre seksjon kun er sveiset sammen, med enklere konstruksjon. En slik konstruksjon gir som regel ikke nok styrke til en presis båndsag, eller langt liv for båndsagen. Sjekk derfor alltid hvordan dette er konstruert.

 

Anlegg
Et stødig anlegg er en nødvendighet for å få rette kutt, ved ribbing, finerskjæring eller ved tappskjæring. Det er også viktig at det finnes mulighet for å få justert anlegg parallelt med bladet. Record båndsager har et anlegg som ble konstruert av Startrite Machines (som lager industri båndsager). Derfor har anleggene et solid ekstrudert aluminiumsanlegg som er montert på støpegodsholder, og som er festet/glir på en solid stålstang. Sistnevnte er montert på bordet med kraftige bolter, og her finnes også muligheter for justeringer som gir helt perfekt tilpasning. Anlegget behøver heller ikke å tas av for å skifte blad. På de mindre maskinene BS250, BS10 og BS12 er det brukt aluminiumsanlegg som fungerer godt nok til mindre maskiner, og de er rimeligere. Andre merker har ofte aluminium anlegg hvor både anlegg og anleggsfeste er i samme materialet. Etter vår mening gir dette et mindre stabilt anlegg og iallefall ikke på langt nær samme presisjon over tid, da aluminium slites fortere.

 

Bladstyring
Bladstyringens viktigste funksjon er å hindre at bladet vrir seg mens en skjærer. Ved bladskifte må styringene justeres hver gang, noen ganger også underveis hvis bladet flytter på seg. Derfor er det viktig at bladstyringene er lett betjent og nøyaktige. Selve bladstyringen står veldig tett på bladet men skal kun være borti bladet for å hindre at bladet vrir seg. På Record sine båndsager, unntatt BS250, har industri-type bladstyring med bred støtte for bladet. Bladstyringen er også lett å justere med minimalt bruk av verktøy; faktisk kan øvre styring justeres uten verktøy i det hele tatt. De nye SABRE båndsagene har et nytt system med doble kulelager som betjenes helt uten verktøy. Andre merker bruker ofte en rimeligere løsning med billige kulelager, som har minimal kontaktflate mot bladet og derav mindre stabilitet og støtte. Ofte er også tilgangen til justering vanskelig og flere unbrako nøkler nødvendig.

 

Bladstramming
Sannsynligvis det viktigste punktet på hele sagen er strammesystemet. Selv et godt blad vil fungere dårlig hvis det ikke strammes tilstrekkelig. Fjærmekanismen ved det øvre hjulet må være sterkt nok til å tåle opptil 20 000 psi i trykk, og sagens rammekonstruksjon må også tåle slike påkjenninger uten å gi etter for kreftene. På Record båndsagene er det ulike systemer, hvor hvert enkelt er tilpasset sagens kapasitet og størrelse. De større sagene har et kraftig system som gir maks støtte og stramming. Systemet har også hurtigjustering for raskere bladbytte. Andre merker har ofte et svakt konstruert system, med mindre fjærer og mindre dimensjonert mekanisme. Disse vil ikke gi nok kraft og stødighet ved stramming; spesielt ved bruk av brede blader. Dette er et viktig punkt å sjekke, lukk opp døren og sammenlign!


Motor
Motoren er selvsagt en viktig del av båndsagen og jo mer kraft jo bedre. Større kutt krever også sterkere motor. Record båndsager har motorer som er tilpasset størrelsen på sagen. Motorene har kjølevifte, rolig gange og er av typen induksjonsmotor. Vi oppgir alltid ”output” verdi da dette er den viktigste enheten å sammenligne med. Når du sammenligner med andre merker så sjekk hvilken enhet du sammenligner med: input eller output verdi. Output verdi er betegnelsen som gir motoren korrekt angivelse av kraften på motoren.

 

Bordet
Bordet fungerer som støtte for materialet som sages. Både kvalitet og størrelse er viktig å vurdere. Et perfekt plant bord sammen med et stødig anlegg er en stor fordel. Record er berømt for sine stødige store støpegodsbord. Med to glidespor – ett på hver side av bladet – kan du gjøre presise vinkelkutt i alle mulige vinkler med gjæringsanlegget. Bordet er slipt og polert til en flott finish for å gi minimalt med friksjon ved saging. På Premiumserien er det også et skikkelig system for skråstilling av bordet, laget i støpegods med tannhjulsstyring for presis justering. Andre merker har ofte mindre bord, sjelden med så fin finish som Record, og noen ganger også laget i aluminium som ikke gir på langt nær samme stødige flate. De aller fleste har kun ett glidespor som gjør dobbeltgjæing umulig. Justering av bordet skjer som oftest manuelt. Dette kan være vanskelig å få til helt presist, for når du skal stramme skruen så tilter ”alltid” bordet litt ekstra. Da er Record sin tannhjulsstyrte løsning mye bedre.

Trenger du hjelp til å finne riktig båndsag? Ta kontakt så hjelper vi deg å finne sagen som passer til ditt behov!