Startsett

med 6 dreiejern fra Robert Sorby

 

 

Robert Sorby er en av verdens ledende produsenter av verktøy til treaebeid. Historien deres går flere hundre år tilbake i tid. Fra deres base i Sheffield, England utvikler og produserer de kvalitetsverktøy til tredreiiere og treskjærere over hele verden.

 

I sammarbeid med Robert Sorby har vi satt sammen ett sett med tredreiejern.
 

Her er en oversikt over utvalget i settet:

 

Bollejern 3/8, 10mm

 

Ypperlig for dreiing i rå ved og du kan dreie meget raskt med dette jernet! Sorby leverer nå også sin bollejernserie slipt med fingerneglfasong. Dette gir økt skjærekapasitet og mulighet for både tyngre kutt og fine, detaljerte kutt. 

Formskulp 3/8, 10mm

 

Brukes til dreiing mellom senter, til å forme kuler og hulkiler. Legg jernet litt på siden slik at hulkilen peker i den retning du fører jernet. Pass på at slipefasen har kontakt slik at jernet skjærer. Når du dreier kuler må du «rulle» jernet over kanten slik at jernet havner på høykant. Skjær alltid fra stor til liten diameter.

Ringjern 13mm

 

Sorby Ringjern med ø13mm ring, utvendig diameter ø18mm. 

Gir en meget god finish ved bruk i endeved. Tynn og fin ring. Ringjern brukes for dreiing i endeved. Husk at ringen skal holdes på høykant (ikke flatt!) og en begynner å dreie fra midten og utover. Se video for å se bruksmåten.

Oval meisel 3/4, 19mm

 

Delikat avbalansert og et verktøy som er basis i enhver spindeldreiers utvalg. Avrundede kanter gjør at jernet glir lett over anlegget. Er allikevel sterkt og den lette vekten gjør det enkelt å lage små fine kutt. Legg bakkant av slipefasen på emnet, la jernet ha en skrå vinkel mot emnet, og løft så i håndtaket til jernet begynner å skjære. Brukes til finsletting av sylindere, skjæring av bratte kurver, avretting i ender osv.

Skrubb 3/4, 19mm

Et viktig verktøy for senterdreiing. Skrubben brukes til raskt å dreie firkantemner runde. Er slipt med samme slipefas i hele bredden og derved kan hele bredden brukes. Tungt og kraftig jern som tåler mye og som er i bruk. Best egnet til spindel-dreiing og forming av svake buer.

Stikkjern 3mm

 

Stikkjern fra Robert Sorby. 3 mm med skaft. Et stikkjern med skrå sider som gjør at jernet ikke kiler seg fast mellom sidene. Brukes mye ved avstikking på tykke emner.