Bruk av verktøy for bearbeiding av tre har tradisjoner fra tusenvis av år tilbake i tid. For over 1200 år siden bygget japanerne Nara tempelet. Allerede den gang hadde de utviklet sofistikerte verktøy for trearbeid. Japan har tatt vare på sine verktøytradisjoner og vi kan derfor fremdeles ha nytte av gamle tradisjonsverktøy. En skikkelig verktøymaker har mange års utdannelse, ofte kombinert med kunnskap som har gått i arv i generasjoner.

 

Mye av det japanske verktøyet har helt forskjellige bruksmåter enn vestlig verktøy som vi er mest kjent med. Det er derfor viktig at du tar imot japansk verktøy med et åpent sinn og bruker verktøyet slik det er tenkt. Når vi sager med en tradisjonell norsk sag skyves den fra deg når den når brukes; mens en japansk sag skal dras mot deg når den kutter. Dermed er den mye lettere å styre samtidig som du bruker mye mindre kraft når du sager med en japansk sag. Sagen gir deg full kontroll over kuttet og du kan til og med sage millimeter-tykke skiver av en planke.

Vi har solgt japanske verktøy i mange år nå og vi ser en jevn, stigende interesse for disse fantastiske verktøyene. Kvaliteten er høy og de vil vare lenge. Husk å ha respekt for verktøyet og at du har et stykke solid, håndlaget kunstverk i hendene.

 

Japanske sager

Den største forskjellen på en japansk sag og en vestlig sag er tykkelsen på bladet og type tanning. En japansk sag har et tynt blad, og en tanning som skjærer på tre sider. Tennene er trapesformede og kutter som en japansk kniv som er kjent for å være like skarpe som et barberblad. De fleste sagene har også utskiftbart blad. Det finnes flere typer sager, blant annet:

Ryoba – Douzuki – Kataba – Kugihiki

Stemjern – NOMI

Japanske stemjern eller huggjern er av meget høy kvalitet. Dette er verktøy som varer i generasjoner.  Stålkvaliteten som brukes er av ypperste klasse og de lages i laminert stål. Når en slår på et japansk stemjern dempes slaget av denne typen stål og dette gir mindre vibrasjoner og et mer behagelig verktøy å jobbe med. Den spesielle koniske fasongen gjør at du kan holde verktøyet der det passer – enten i enden av skaftet eller nær eggen. Uansett har du et behagelig og godt grep! På baksiden av bladet er stålet slipt forsiktig innhult slik at det gir mindre motstand gjennom treet.

Japanske filer

Japanske filer har større avvirkning enn andre tradisjonelle filer. Gir et rent og glatt resultat. Tennene har en spesiell fasong som ”høvler” vekk treet. Ekstremt skarpe tenner med en kjemisk polert overflate. Jobber opp til 10 ganger raskere enn tradisjonelle filer. Bør finnes i et hvert snekkerverksted!

Japansk høvel – en vanlig høvel?

Absolutt ikke. En japansk høvel brukes litt annerledes enn våre tradisjonelle vestlige høvler. Her tar du tak med høyrehånden (hvis du er høyrehendt) og legger den bak høvelen, dvs bak bladet, og venstre hånda på fronten. La fronten peke mot deg og så drar du høvelen mot deg. Da får du mye bedre kontroll og ofte en bedre høvling. Litt uvant til å begynne med men det er raskt å venne seg til.

 

Pluggborr

Et annet spennende japansk verktøy som vi selger mye av er settet med pluggborr og forsenker. Leveres i tre ulike dimensjoner; 8mm, 10mm og 12mm.  Med forsenkeren borer man hull for pluggen samtidig som en borer hull for skruen. Boret er justerbart i lengden. Pluggboret lager en nøyaktig plugg som passer direkte i hullet, presist! Begge verktøyene er laget i en meget god kvalitet og vår erfaring er at de varer lenge. Forsenkeren borer et fint hull med en skarp kant uten å rive opp.

Serien med japanske trebor blir også mer og mer populære og de som har kjøpt ønsker seg som regel flere. Borene gir et rent kutt med en fin overflate og borer raskt.