.png&AlternativeImage=%2fFiles%2fImages%2fmissing_image.jpg)
Hvordan velge riktig fresestål?
Det finnes et stort utvalg fresestål å velge mellom tilpasset ulike prosjekter. En del passer bare i mindre maskiner og andre krever større maskiner, som regel avgjøres dette av diameteren på skaftet. Her finnes det ulike størrelser fra 6mm, 1/4", 8mm, 12mm og 1/2". Det er derfor viktig å sjekke hvilken dimensjon spennhylse (innfestingshylse i maskinen) som er i din maskin. I Norge er standarden 8mm, og 12mm på de større maskinene. Ofte leveres maskiner med flere forskjellige spennhylser.
Når du har funnet ut hvilken dimensjon skaftet på fresestålet skal ha så kan du begynne å lete etter fresestålet. Valget her er først og fremst basert på hvilken operasjon du skal gjøre, om du skal lage et spor (not), en fals, avrunding av hjørne, dekorlist osv.
Utvalget er stort og det er nesten bare fantasien som setter begrensning på hva en kan gjøre med en overfres. Ulike fresestål kan kombineres, du kan bruke f.eks et notstål først for å lage et spor, deretter et avrundingsstål for å avrunde kanten slik at du får en helt unik og egen fasong. Med profilstål så kan utallige profiler og kombinasjoner lages.
Men før arbeidet begynner minner vi om noen viktige sikkerhetsråd:
- Trekk ut støpselet før du setter i/bytter fresestål
- Fest emnet godt fast, enten med tvinger, i en høvelbenk, dobbelsidig tape el.l
- Pass på at fresen kan bevege seg fritt rundt emnet (ingen tvinger i veien?)
- Bruk øyevern og hørselvern
- Ikke ha løse klær eller langt hår i nærheten av maskinen
- Er du usikker, tørrtren på arbeidsbevegelsen før du starter maskinen slik at du ser at prosessen kan gjennomføres
- Når du bruker fresen for hånd, husk å mate fresen inn i emnet mot fresestålets rotasjonsretning.
- Vær forsiktig når du setter fresen fra deg etter bruk, evt legg den på siden eller bruk en Router Pod.
Les alltid bruksanvisningen for din maskin.
.png&AlternativeImage=%2fFiles%2fImages%2fmissing_image.jpg)
Et fresestål kan brukes på forskjellige måter alt etter hva som skal gjøres og emnet. Du kan bruke fresen på frihånd og føre langs en kant f.eks, men da kan det være vanskelig å styre rett. Med maskinen følger det med et anlegg som kan være til god hjelp.
Et fresebord hvor maskinen monteres under bordet slik at fresestålet stikker opp er det beste tilbehøret til overfresen. Da kan du føre materialet langs anlegget og har full kontroll på styringen.
Bruk av styrehylse og maler er en annen god måte å bruke fresen på, spesielt hvis du skal lage mange like emner, f.eks dekor på en dør. Malen kan lages i plast, kryssfiner, mdf m.m. Skjæres til med stikksag og kantene pusses glatte. Det må da tas hensyn til hvilken styrehylse som skal brukes for å tilpasse målene til malen.
Ved bruk av mal kan det også være praktisk å bruke et kopifresestål som har kulelager enten oppe eller nede. Da følger kulelageret malen og freser emnet til akkurat samme fasong som malen. Slike fresestål finnes i flere dimensjoner og lengder. Et av de mest nyttige fresestålene!
Før arbeidet påbegynnes kan det være lurt å gjøre en test på et avkapp slik at du får sjekket at alt er stilt inn korrekt og at resultatet blir som tenkt. Husk å fres endeveden før du freser langs med veden, da unngår du oppflising.
Skal du lage f.eks skapdører vil en mal være til stor hjelp for å sikre likt resultat. Her er også et fresebord uunværlig. For å frese en ramme til skapdøren trenger du et rammefresesett slik at du kan lage en ramme rundt fyllingen i døren. Rammen får da en profilert kant, 4mm spor for fyllingen og settet kan frese både langsider og kortsider av rammen som da passer nøyaktig i sammen. For å lage fyllingsdøren trengs en speildør fres som lager en buet/formet kant som går ned til 4mm tykkelse for å passe inn i rammen. Det følger med bruksanvisning på fresestål settet.
Avrundingsfreser finnes også i en rekke ulike størrelser med radier fra 1,6 til 38,1mm. Disse leveres ofte med to ulike dimensjoner kulelager slik at du kan velge om du vil ha en glatt overgang nederst eller en kant. Ved å heve/senke fresestålet kan du også velge om du vil ha en kant oppe eller en glatt overgang.
I Trend katalogen finner du en god oversikt over fresestål. Illustrasjonene som er vist er i 1:1 størrelse som gjør det enklere å danne seg et bilde av hva resultatet blir ferdig frest. I katalogen finnes fresestål med ulike skaftdimsjoner, så sjekk at du velger rett dimensjon. For fresestål med ¼ tange har vi overgang til ø8mm slik at disse enkelt kan brukes i maskiner med ø8mm spennhylse.
Har du spørsmål om valg av fresestål – ta kontakt og vi hjelper deg gjerne.