Trend - hvordan velge overfres?


En overfres er et genialt verktøy å ha i verkstedet. Den er glimrende til mange forskjellige “gjør-det-selv” prosjekter. En overfres freser ikke bare spor, den kan avrunde skarpe kanter, lage utsparing til hengsler m.m. Du kan også bruke den til å lage bilderammer og profilerte kjøkkendører, eller helt identiske lister. En overfres er enkelt forklart en kraftig motor som man fester et skjærende verktøy i. Verktøyet roterer i svært høy hastighet og gjør på mange måter jobben for deg. Du velger enkelt fresestål etter hvilken oppgave som skal løses og det finnes utallige typer å velge mellom. Dette gir en enorm frihet til å skape sitt eget uttrykk i arbeidet

Men hva skal du tenke på når du skal velge en overfres?

Tenk litt på hva du ønsker å bruke overfresen til, mindre eller større prosjekter:
 

 • Skal den brukes mest på frihånd eller i fresebord?  Tips: et fresebord utvider bruksområdet til overfresen betraktelig og de aller fleste ender opp med et fresebord etterhvert.
 • Hvis den skal brukes mye på frihånd bør en tenke litt på vekten av maskinen. En stor tung fres gjør en flott jobb men kan være vanskelig å bruke på frihånd. Kanskje lurt å velge en lettere modell til f.eks bruk på sinkfresjigg, sirkeljigg, skiltjigger osv.
 • Skal den brukes i et fresebord bør den kanskje være noe større slik at du kan bruke flere størrelser fresestål (8mm skaft er vanligst, større maskiner tar 12mm/ 1/2″ skaft hvor det er større utvalg i fresestål).
 • De fleste overfreser har idag elektronikk med justerbar hastighet, men pass på at det finnes. På større maskiner er mykstart en stor fordel.
 • Finjustering av høyde er også en viktig detalj som gjør det enklere å justere høyden fresestålet skal kutte i. På større maskiner er det også en fordel om denne kan betjenes fra toppen av fresebordet, noe som forenkler innstillinger.
 • Bruk på tre er mest utbredt men de kan også brukes på plast og andre kompositt-materialer.
 • Velg en leverandør som har et stort utvalg i fresestål. Dette gjør det mulig å lage de aller fleste profiler du kan tenke deg.
 • Velg en overfres som er tilpasset bruk med ulike jigger som f.eks sinkfresjigg, stem og tapp jigg, kjøkkenplatejigg m.fl. De flest overfreser i markedet kan også tilpasses Trend jiggene med ekstra utstyr.

Trend overfres T4

 


En kjekk liten maskin med god kapasitet!


Sterkere motor enn tidligere modeller – nå på 850W. Elektronisk hastighetsregulering fra 11000  til 32000 o/min. Ypperlig maskin for mindre arbeider, velegnet også for bruk i sinkfresjiggen CDJ300.
Maskinen har spindellås for enkelt skifte av fresestål. Augsugsystem som kobles til støvsuger el.l. Leveres med sideanlegg, spennhylser for 1/4″ – 6mm og 8mm fresestål. Det er også mulig å ta ut selve motoren fra stativet og bruke den som en rettsliper f.eks ved treforming brukt sammen med Saburr eller Duragrit verktøy.
Tre hurtiginnstillinger for fresedybde, justerbart. Mulighet for ekstra finjustering av fresedybde.

Trend overfres T5.v2


Utfører presisjonsarbeid fra lett til middels tunge prosjekter.

Leveres med 8mm spennhylse. Integrert elektronisk hastighetskontroll med softstart. Spindellås gir enkelt skifte av fresestål. Stødig såle og presist sammensatt.
T5 Overfres er et produkt som har vært i salg i en årrekke med stadige forbedringer foretatt i utviklingen av dagens moderne maskin. Overfresen er nøye tilpasset Trend sitt øvrige sortiment og passer ypperlig sammen med sinkfresanlegg og andre jigger. Maskinen er lett å håndtere, enkel i innstilling og meget praktisk i bruk. Som tilbehør leveres fininnstilling for presis justering av høyde. Et velprøvd produkt som fungerer bra til de aller fleste oppgaver innen fresing.

 

Trend overfres T7


Kraftig overfres fra Trend med hele 2100W motor, elektronisk justerbar hastighet og ø12mm feste for fresestål. Som tilbehør leveres spennhylse med 8mm eller 1/2″ feste slik at den kan brukes sammen med de aller fleste fresestål.

Motoren har softstart for behagelig oppstart uten rykk i maskinen. Med 2100W er det også nok krefter til større oppgaver. Innebygd finjustering av høyde. Leveres også med sideanlegg som har mikrojustering innebygd for presisjon. Inkludert leveres også adaptor for sirkelfresing og kurver sammen med deler til sideanlegget. 8 forvalgte høyde innstilling i kombinasjon med dybdemåler. Beskyttelse rundt stag for å unngå oppsamling av støv og derav treghet i opp/ned funksjonen. Ergonomisk utformede håndtak, gode å holde i med bryter riktig plassert for enkel bruk. Spindel lås for enklere skifte av fresestålet. Dette er en spesielt god overfres for bruk med f.eks benkeplate jigger og annen fresing. For bruk i fresebord anbefaler vi T8 eller T14.

Trend overfres T8


Kraftig overfres som kan brukes både på frihånd og i fresebord

Maskinen er på hele 2200W og er velegnet for bruk sammen med benkeplatemaler,  i fresebord og mye mer. Elektronisk fullbølge hastighetsregulering sørger for en flott finish på alle typer materialer. Soft start eliminerer plutselig bevegelse av maskinen ved oppstart. Kraftig og solid såle med to store søyler som har fosforbronse lager, gir en presis og lett høydejustering av maskinen. Spindellås og sekskantmutter på spennhylsen gir rask og enkelt skifte av fresestål. 22mm fastnøkkel følger med. Justerbart sideanlegg med to styrestenger og integrert mikrojustering gjør parallellarbeid nøyaktig og enkelt. Selve spennhylsen er laget i ett stykke, med største presisjon og sørger for sikkert og solid grep på fresestålet. 7-posisjoners roterende hurtigvalg av fresedybde. Justerbar innerplate for presis tilpasning av guide bush/styrehylser. Leveres med koffert. 

Trend overfres T 12

rend T12 proff overfres er beregnet for brukere med høye krav til maskinen. Den har avanserte sikkerhetsdetaljer og er konstruert for proff bruk som krever hurtige, presise freseoperasjoner. Veldig godt egnet for fresing av låskasser, benkeplater og andre tunge jobber.

Motoren er en kraftkar på hele 2300 W med helbølge-elektronikk som sikrer konstant turtall, høyt moment og mye kraft. Mykstart er en selvfølge for å hindre kick-back. Max fresedybe er 80mm som er perfekt for krevende jobber. Basen har Trend konfigurasjon som gjør at et utall utstyr, jigger og annet lett kan brukes sammen med overfresen. Senteringssystem for styrehylsen sikrer presis innstilling når f.eks ulike jigger skal brukes. Auto-lås av dybdestopp gjør det enkelt for brukeren raskt å finne tilbake til samme posisjon uten å gi slipp på håndtakene. Anti-Restart (nullspenningsbryter innebygget) hindrer at overfresen starter igjen etter strømbrudd, en viktig sikkerhetsdetalj.

 

 

Trend overfres T 14

Trend T14 proff overfres er beregnet for brukere med høye krav til maskinen. Den har avanserte sikkerhetsdetaljer og er konstruert for proff bruk som krever hurtige, presise freseoperasjoner. Veldig godt egnet for fresing i fresebord, benkeplater og andre tyngre jobber.

Motoren er en kraftkar på hele 2300 W med helbølge-elektronikk som sikrer konstant turtall, høyt moment og mye kraft. Mykstart er en selvfølge for å hindre kick-back. Max fresedybe er 80mm som er perfekt for krevende jobber. Basen har Trend konfigurasjon som gjør at et utall utstyr, jigger og annet lett kan brukes sammen med overfresen. Senteringssystem for styrehylsen sikrer presis innstilling når f.eks ulike jigger skal brukes. Auto-lås av dybdestopp gjør det enkelt for brukeren raskt å finne tilbake til samme posisjon uten å gi slipp på håndtakene. Anti-Restart (nullspenningsbryter innebygget) hindrer at overfresen starter igjen etter strømbrudd, en viktig sikkerhetsdetalj. Tilkobling til fresebord skjer via en egen bryter som går utenom nullspenningsbryteren i maskinen slik at den kan startes fra posisjon ved fresebordet. Bryter har egen nullspenningsbryter.

​ Noen sikkerhetstips

 

 • Bruk riktig verneutstyr – beskyttelsesbriller og hørselvern er et minimum
 • Trekk alltid ut støpslet før du bytter fresestål
 • Pass på at emnet alltid er sikret og stabilt
 • Du må aldri prøve å stoppe fresestålet for hånd
 • Dra fresen mot deg når du benytter anlegg
 • Er du nybegynner kan det være lurt å øve seg litt før du begir deg ut på større prosjekter
 • Fresen skal aldri være i kontakt med emnet når du slår den på – la den komme opp i full hastighet før den kommer i kontakt med emnet
 • Det kan være lurt å delta på et kurs i bruk av overfres – da får du mye nyttig informasjon både om bruk, sikkerhet og hvilke muligheter overfresen har.