Hvordan velge CNC-maskin


En CNC-maskin har lang levetid, og det er derfor lurt å tenke igjennom hvilke behov og ønsker du har slik at du kan finne den riktige maskinen til ditt bruk. Ved bruk av snekkerkunnskaper og en dose kreativitet kan maskinen gjøre unna mye av det krevende og repetitive arbeidet. En CNC-maskin kan også gjøre arbeidet til andre tradisjonelle maskiner, som høvel, håndoverfres og søylebormaskin med mer. Er du i starten av din hobby, kan du derfor få mange maskiner i en.

 

- Skrevet av Frank Erik Vestly

Med en CNC-maskin kan du lage skilt, bilder, modeller, boller og fat, maler til håndoverfres/båndsag, eller sjablonger til maling/lakk. Du kan lage klistremerker, transfertrykk for tekstiler, veggkunst, hyller med knekter, møbler og bilderammer. Fjøler er populært, telysholdere, drikkebrikker, serveringsbrett, blyantholder, ladestasjon, skrin, brettspill, dukkehus med tilbehør, puslespill, smykker, ornamenter og byggesett.

Legger du til alle verktøy som kan monteres på en Stepcraft CNC-maskin, blir listen enda lenger.

Med en roterende akse, kan du dreie bordben og lysestaker. Statuett, byste og sjakkbrikker.

Med en laser kan du dekorere på flere typer materiale.

Med et vannbad, kan du trygt produsere i skadelige materialer, slik som karbonfiber.

Maskinen kan også leveres med tåkesmøring for kjøling av verktøy ved fresing i aluminium og messing.

I tillegg til film/foliekniv, leveres en Heavy Duty kniv som kan skjære gummi, papp og isopor.

Om ikke det er nok, kan du sette på en oscillerende kniv som skjærer i bl.a. skum og lær, med blader fra 6-25mm.

Vi er fremdeles ikke i mål. Du kan montere graveringsspiss for metall, pressehjul for brettekanter i papp, samt markering av skinn og lær. Skriveredskaper for plotting, fjærbelastet holder for standard Edding 3000 tusj i alle farger. Probe for å skanne et arbeidsstykke eller en 3D modell, probe for måling av verktøyets lengde fra arbeidsstykke. Svipenn for brenning av mønster, motiver og tekst på tre.

Maskinen kan også leveres med automatisk verktøyveksler for fresestål og vakumbord.

Stepcraft er bygget med tanke på muligheter som kommer i fremtiden. Stadig flere muligheter blir tilgjengelig fra Stepcraft.

Valg:

Det er spennende med mange verktøy, men det viktigste valget du gjør er modell og størrelse. Tenk deg at du velger en grunnmur for din hobby. Denne bør være stor nok og kraftig nok til det du vil produsere.

Det er fristende å velge en stor størrelse, men husk at du må ha plass også rundt maskinen. Minimum på to sider. Erfaringer viser at man i mange tilfeller bruker et mindre område enn det som er tilgjengelig på en stor maskin.

 

Modell:

Stepcraft kommer i tre modeller D, M og Q serie.

Først bør du bestemme hvilken størrelse du trenger på maskinen. Det er fint å kunne produsere plater av en gitt størrelse. En hel plate er ofte 1200 x 2400mm. Deler du platen i to, får du en bredde på 600 mm som du senere deler til ønskede lengder. Eventuelt avkapp blir kjærkomment til andre prosjekter.

D-serien: D.420 D.600 D.840 (≈420mm, ≈600mm, ≈840mm)

 

Hvis du vil produsere i småskala og ha mulighet til å flytte maskinen kan du vurdere D-serien. Denne har en ekstra robust ramme som gjør den enklere å flytte. Den har også en ryddigere kabelføring. På grunn av den stive rammen, har den ikke mulighet for to bordhøyder, eller fresing rett på f.eks et gulv eller bordplate. D serien er ikke egnet for Aluminium og messing da den har for svake steppermotorer som flytter aksene.

Arbeidshøyde 132mm, Presisjon D.420: ±0,04mm, D.600/D.840: ±0,05mm. Strømforbruk 160W

Leveres som ferdig montert eller gjør det selv pakke. Vi tilbyr også montering hos oss, eller hos kunde. På denne måten får du ekstra innsikt og en del opplæring samtidig.

M-serien: M.500 M.700 M.1000 (≈500mm, ≈700mm, ≈1000mm)

Dette er en allsidig maskin, samt den flest velger. Den leveres med MDF og aluminiumsskinner for fastspenning av arbeidsstykket. Disse kan oppgraderes til fult fastspenningsbord i aluminium. Du kan montere arbeidsbordet i to høyder.  Dette gir arbeidshøyde på 135 eller 205mm. Fjerner du bordet, kan arbeidsstykket være så stort eller høyt du vil. Du flytter maskinen til emnet, istedenfor å legge emnet i maskinen. Maskinen kan opereres 24/7.

Arbeidshøyde 135/205, Presisjon Standard ±0,025mm, Oppgradert ±0,015mm. Strømforbruk 180W

Leveres som ferdig montert eller gjør det selv pakke. Vi tilbyr også montering hos oss, eller hos kunde. På denne måten får du ekstra innsikt og en del opplæring samtidig.

Q-serien: Q.204 Q.404 Q.408 (2’x4’, 4’x4’, 4’x8’)

 

Velger du en Q-serie, er det sannsynligvis ikke din første maskin. Dette er en høykvalitets industriell maskin som leveres ferdig montert på en stålramme som gjør maskinen ekstra robust. Er det en slik maskin du ønsker, ber vi om at du kontakter oss på mail eller telefon. For tiden er det dessverre lang leveringstid på maskinen grunnet stor etterspørsel. 

Arbeidshøyde 135/205, Presisjon Standard ±0,025mm, Oppgradert ±0,015mm. Strømforbruk 180W

Leveres kun ferdig montert.

Bli med i Facebookgruppen vår for CNC

 

CNC-Maskinene fra Stepcraft er bestillingsvare