Hvordan begynne med spikking?

Her er våre tips for å komme i gang

Å spikke vil si å forme tre med kniv. Du husker kanskje å ha spikket seljefløyte i sløyden på skolen? Eller du har fått en fin, hjemmelaget turkopp eller sleiv i gave? Å komme i gang med spikking er ikke vanskelig. Det krever en skarp kniv og en god dose tålmodighet. 

 

Her er våre 5 tips for å komme i gang med spikking: 

1. Bruk en skarp kniv! 

 

Sløve kniver kan sette deg i farlige situasjoner. Pass alltid på at kniven er skarp når du skal spikke. Frisk den gjerne opp på et lærbryne underveis for å holde den skarp. En sløv kniv krever mye mer kraft for å skjære igjennom emnet og på den måten øker sjansen for å glippe kniven og skade seg selv.

2. Beskytt fingrene

 

Det kan være både farlig og vondt å skjære seg! Vi anbefaler derfor å enten teipe utsatte steder på fingrene med antikutt-tape eller å bruke beskyttende hansker som Glovezilla. 

De fleste spikkekittene våre inneholder forresten plaster av en grunn. 

3. Bruk gjerne ferskt treverk for å øve

 

Rå ved er enklere å spikke i enn emner som er tørket. Det kan derfor være en fordel å begynne med disse. Av tørt virke er Lind det mykeste treslaget vi har i Norge, og er veldig godt egnet til spikking. Ett annet alternativ er å begynne med ett spikkesett som inneholder både kniver, emner og tegninger. 

4. Følg fiberretningen i treet

 

Spikk med fiberretningen i emnet ditt. Hvis du skjærer mot fiberretningen vil kniven møte motstand og knekke av biter i stedet for å skjære dem av. Når du skjærer med fiberretningen får du en fin og glatt overflate.

5. Ha tålmodighet

 

Det fine med spikking er at det kan gjøres over alt, men det kan ta lenger tid enn du tror. En god dose tålmodighet er på sin plass.