5 tips for å lykkes med pussing av dreide produkter:

Vi hører ofte «kan du ikke dreie så bra at du slipper å pusse, så kan du ikke dreie».

Det kan sikkert diskuteres, men noen ganger kommer pussing utrolig godt med. Her finner du noen råd, tips og triks når det kommer til pussing av dreide gjenstander.

Utstyr:

Sandpapir av høy kvalitet
Pusserondell
Grip-a-disc

Sandpapir:

K-60
K-80
K-120
K-180
K-240
K-320
K-400

*på noen eksotiske treslag, kan det være nødvendig å bruke korning opp til K-600

Noen tips for pussing:

Når du pusser bør hastigheten på dreiebenken ned på 500-600 omdreininger pr minutt

Dette gjelder enten du pusser for hånd eller du bruker pusserondell på drill

Ikke bruk hardt press når du pusser

Hold alltid fingrene pekende med rotasjonsretningen

Beskytt deg mot støvplager ved å bruke egnet åndedrettsvern, friskluftsmaske og/eller filteravsug.  En del treslag kan medføre ubehag og noen er også giftige, så det kan være greit å ikke få støvet i seg. Enkelte kan også få allergiske reaksjoner av enkelte treslag. Det meste av giftige treslag er jo eksotiske men f.eks barlind er et av våre treslag som er giftig som en skal ha respekt for.

Hovedårsaken til at hastigheten settes ned på dreiebenken ved pussing, er at du da unngår høy friksjon som gir stor varmgange og du unngår dermed varmesprekker i treverket. Bruker du pusserondell på drill for å pusse boller, brukes det en hastighet på 1000-1200 omdreininger pr. minutt. Det er absolutt å anbefale å bruke pusserondell på drill ved pussing av boller. Du unngår pussestriper og får et meget bra resultat.

Ikke begynn med et for finkornet papir. Har du verktøysmerker eller andre merker i den dreide overflaten, kan du starte med for eksempel et K-60/K-80 papir og arbeide deg gradvis oppover og ende på et papir med 400-korning. Pass på at du får pusset bort alle pussestriper etterhvert som det brukes finere og finere papir. Det er viktig å gå gradene oppover fra f.eks K80, til K120, K180 osv. Hopper du fra K80 til K240 f.eks vil det bli striper som er omtrent umulige å få bort, og som ofte kanskje ikke vises før flaten blir oljet eller påført annen behandling.

 

Har du ikke gjort dette ordentlig, ender du opp med en dårlig overflate selv etter å ha brukt 400-korning. Da må du gjøre samme prosessen en gang til.

Hvilken papir-korning du starter på, må vurderes utifra hvor bra gjenstanden er dreid. Som regel starter de aller fleste med alt for fin korning på papiret.

Velg gjerne et pussepapir med større diameter enn selve rondellen slik at papiret «bretter» seg rundt rondellen. Slik unngår du merker etter rondellen spesielt i trange områder.

 

Link til papirtype finner du her

Husk også at vi nå leverer Abranet i ø50mm slipepapir.

 

*kilde: Petter Herud – overflatebehandling – Tredreiing