5 tips for å begynne med tredreiing

Drømmer du om å begynne med tredreiing?

 

Her får du våre 5 tips til hvordan du starter med denne givende hobbyen:

1. Meld deg på kurs. På et nybegynnerkurs vil du få grunnleggende innføring i tredreiing. Du får en gjennomgang av forskjellige dreiejern, bruk av dreiebenken, hensyn du må ta med tanke på HMS og mye mer. På et kurs lærer du de grunnleggende teknikkene slik at du kommer raskt i gang og kan jobbe på en effektiv og sikker måte.

2. Undersøk i nærmiljøet ditt om det fins en klubb som driver med tredreiing du kan melde deg inn i. Her i Rogaland har vi for eksempel HTM-Klubben på Varatun Gård. Da kan du kanskje låne en dreiebenk for en liten periode. Samtidig er det fint å være en del av et miljø, en lærer mye av å være sammen med erfarne dreiiere.
Når du nå har funnet ut at du ønsker å fortsette med tredreiing trenger du UTSTYR. Vi anbefaler følgende:

3. Her anbefaler vi benk etter behov. Ta kontakt så hjelper vi deg å finne den rette benken til deg og ditt budsjett. FINNES I ET STORT UTVALG.

  • Du trenger egentlig ikke så mange dreiejern for å komme i gang med tredreiing, litt avhengig av hva du ønsker å dreie. De fleste kommer godt i gang med et bollejern, en formskulp og et stikkjern. Vi har også et populært startsett med dreiejegn som inneholder 6 av de mest brukte dreiejernene. Alle i HSS kvalitet fra Robert Sorby.
  • Chuck. Brukes til å spenne opp emnet i dreiebenken. Vi har et stort utvalg til de aller fleste prosjekter, både store og små.
  • Det sies at du ikke kan dreie dersom du trenger å PUSSE, men vi VET at uhell skjer, og at overflaten ofte trenger litt hjelp for å bli helt glatt. Vi anbefaler å bruke en pusserondell i drill med pussepapir i ulike korninger for best resultat.
  • Slipeutstyr. Alle dreiejern må holdes skarpe for å gi et godt resultat. Selve slipingen kan gjøres på mange forskjellige måter, enten med våtsliping med Tormek, tørrsliping med benkesliper eller med et bryne. Før eller siden må du ha noe å slipe med.

4. Øv, øv og øv enda mer. Aller best lærer man når man gjør feil, så nå er det bare å slå seg løs og øve seg på forskjellige teknikker og emner. Lag en minkepinne, drei mellom senter, og øv på bruk av de forskjellige jerna.

5.Se videoer på Youtube, bruk Google og Pintrest men være svært kritisk til alle kilder da ikke alt som vises er «god praksis».Kjøp deg gjerne en fagbok og meld deg på flere kurs.