5 tips

For å begynne med fresing

En håndoverfres er et allsidig og viktig verktøy for alle som liker å gjøre ting selv. Den er glimrende til mange forskjellige “gjør-det-selv” prosjekter.
 

En overfres freser ikke bare spor, den kan avrunde skarpe kanter, lage utsparing til hengsler m.m. Du kan også bruke den til å lage bilderammer og profilerte kjøkkendører, eller helt identiske lister. Du kan også lage utsparing til hengsler, skapdører, skjøting av hjørner av benkeplater (som vist på bildet under), sammenføyninger med sinkfres apparat, fresing med mal og mye mer.
 

En overfres er enkelt forklart en kraftig motor som man fester et skjærende verktøy i. Verktøyet roterer i svært høy hastighet og gjør på mange måter jobben for deg. Du velger enkelt fresestål etter hvilken oppgave som skal løses og det finnes utallige typer å velge mellom. Dette gir en enorm frihet til å skape sitt eget uttrykk i arbeidet. 

 

Vi vet at noen er litt tilbakeholdne med å begynne med fresing, mye på grunn av maskinens høye hastighet. Her er våre 5 beste tips for å komme i gang:

1. Meld deg på kurs. På et nybegynnerkurs vil du få grunnleggende innføring i fresing. Du får en gjennomgang av forskjellige overfreser, fresestål, bruk av fresen,  hensyn du må ta med tanke på HMS og mye mer. På et kurs lærer du de grunnleggende teknikkene slik at du kommer raskt i gang og kan jobbe på en effektiv og sikker måte.
 

2. Undersøk i nærmiljøet ditt om det fins en klubb som driver med trearbeid som du kan melde deg inn i. Her i Rogaland har vi for eksempel HTM-Klubben på Varatun Gård. Da kan du kanskje låne en maskin for en liten periode. Samtidig er det fint å være en del av et miljø, en lærer mye av å være sammen med erfarne trearbeidere. Først når du nå har funnet ut at du ønsker å fortsette med fresing kan det være lurt å investere i eget utstyr tilpasset ditt behov og dine ønsker.
 

3. Her anbefaler vi fres etter behov. Ta kontakt så hjelper vi deg å finne den rette fresen til deg og ditt budsjett. Vi har et stort utvalg. 
 

4. Øv, øv og øv enda mer. Aller best lærer man når man gjør feil, så nå er det bare å slå seg løs og øve seg på å lage forskjellige ting. 
 

5.Se videoer på Youtube, bruk Google og Pinterest men være svært kritisk til alle kilder da ikke alt som vises er «god praksis».